Gratis schatting

Hoe kan ik zien of mijn woning water-overstromingsgevoelig is?

Bij elk pand dat we verkopen zal de overstromingsgevoeligheid steeds zichtbaar zijn. Dit wordt sinds januari 2023 weergegeven in een P-score en een G-score. De P-score gaat over het perceel zoals de tuin of een (bouw)grond. De G-score is van toepassing voor het gebouw op het perceel.

Zowel het perceel als het gebouw kan in overstromingsgevoelig gebied liggen. Om deze overstromingsgevoeligheidsgraad aan te duiden zijn er 4 klassen, van A tot D. Bij klasse D is er steeds een icoontje, van een boompje voor het perceel en/of huisje voor het gebouw, verplicht.

  • klasse A: geen overstroming gemodelleerd
  • klasse B: kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering (sc2050);
  • klasse C: kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat;
  • klasse D: middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat.
  • deskundige

U kan ook zelf via https://www.waterinfo.be/informatieplicht uw p-score en g-score opzoeken en een rapport downloaden (watertoets).

Interessant om te weten, deze kaarten worden automatisch gegenereerd, indien u het niet eens bent over het resultaat kan u een overstromingsdeskundige aanstellen om uw woning en perceel te onderzoeken. Deze deskundige kan u advies geven om het gebouw beter te beschermen of na onderzoek overstromingsattest opmaken en zo de score aanpassen. 

Hoe kan ik zien of mijn woning water-overstromingsgevoelig is?