Huren, wa kost da?
Voor het eerst zelfstandig gaan wonen of verhuizen naar een nieuwe plek? Het huren van een woning blijft een spannende stap. Voor je je handtekening onder dat huurcontract zet, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten die erbij komen kijken. Zo kan je zonder financiële verrassingen aan je nieuwe avontuur beginnen.
De maandelijkse huur is uiteraard de grootste kost. Zorg dat dit binnen je budget past en houd rekening met andere maandelijkse uitgaven. Idealiter bedraagt je huur 35% van je netto-inkomen.
Bij het huren van een woning wordt meestal een waarborg gevraagd. Deze bedraagt maximaal drie maanden huur en wordt op een geblokkeerde rekening gezet. De waarborg krijg je aan het einde van je huurperiode (gedeeltelijk) terug op voorwaarde dat er geen schade werd berokkend aan het gehuurde goed. Naast de huurprijs betaal je meestal voor water, gas, elektriciteit en internet. Controleer altijd of deze kosten in de huurprijs zijn inbegrepen. In sommige gevallen moet je (een deel van) deze nutsvoorzieningen apart financieren.
Verder is er een brandverzekering nodig. Deze is verplicht en beschermt je tegen schade aan het gehuurde pand door bijvoorbeeld brand of wateroverlast. Huur je een appartement? Dan betaal je meestal ook servicekosten. Dit zijn vaak kosten voor onderhoud van bijvoorbeeld de lift, trappenhal of tuin.
In Vlaanderen moet je huurcontract geregistreerd worden. De registratie is gratis en wordt meestal door de verhuurder geregeld, maar het is goed om dit te controleren. Sommige kosten, zoals kleine reparaties, kunnen jouw verantwoordelijkheid zijn. Zorg ervoor dat dit op voorhand onderling wordt afgesproken én dat dit duidelijk in het contract wordt opgenomen.
Preparation is key!
Huren is een grote stap. Vraag de verhuurder altijd om verduidelijking van de kosten, lees het huurcontract grondig door en wees niet bang om vragen te stellen! Zo ben je helemaal zeker van je zaak en kan je met een gerust hart je nieuwe stulpje inrichten en bewonen.